Etusivu   Yhdistys   Ajankohtaista   Tapahtumakalenteri   Näyttelytulokset   Bulldoggi   RuttunaamaUutiset   Kasvattajat   Jalostusurokset   Tiedostot   Galleria   Linkit     
Minulleko bulldoggi?

Oletko aina haaveillut kaverista, joka ei arvostele eikä nalkuta, ei ole koko ajan mankumassa, on suurpiirteinen ja elämää rakastava, tarpeen tullen rohkea ja riehakaskin? Oletko ajatellut, että hankkisit joskus koiran, joka olisi luonteeltaan mahdollisimman persoonallinen ja paranisi vain iän myötä?

Ehkäpä englanninbulldoggi voisi olla juuri sinun rotusi. Lue lisää ja ihastu rotuun, joka on ainutlaatuinen.

Taistelukoirasta lempeäksi seuralaiseksi

Hyvin usein mielikuva, joka ihmisille tulee ensimmäiseksi mieleen englanninbulldoggista, on julma taistelukoira. Onhan bulldoggi, varsinkin suurikokoinen uros aika hurjan näköinen kaveri. Bulldoggissa on voimaa ja vauhtia, se ei aina itse tiedosta miten roteva koira se on. Bulldoggin hapan ilme, josta britit käyttävät osuvasti nimeä sourmug antaa sille rotua tuntemattoman silmissä helposti luotaantyöntävän leiman.

Mutta menepä rapsuttamaan bulldoggia, niin saat itsellesi varmasti ystävän! Bulldoggi on huomattavasti mainettaan parempi, lempeä seurakoira joka rakastaa erityisesti lapsia.

Englanninbulldoggi on vanha vakiintunut rotu, jonka alkuperä ei ole tarkoin tiedossa. Nimensä mukaisesti se on peräisin Englannista ja yleisesti uskotaan, että sen sukujuuret juontavat vanhoihin muinaiskreikkalaisiin molossikoiriin, joita foinikialaiset kauppiaat toivat Brittein saarille kuudennella vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua. ne olivat suuria ja raivokkaita koiria, joita käytettiin mm. sotakoirina ja taistelemaan näytöksissä muita eläimiä vastaan.

Nykyisen englanninbulldoggin uskotaan periytyneen ns. alauntista, jota teurastajat käyttivät vahtimaan teuraseläimiä ja ärsyttämään niitä ennen lahtausta. Roomalainen Claudius kirjoitti noin vuonna 400 ”brittiläisistä koirista, jotka vetävät härän turvan maahan”, ja piti niiden rohkeutta ja hyökkäyshalua erityisen suurina. Aina 1200-luvulta lähtien bulldoggikantaisten koirien tiedetään osallistuneen häränjahtaamisen Stamfordissa.

1500-luvulta lähtien erilaisissa yhteyksissä Englannissa esiintyivät sanat ”Bond Dogge” ja ”Bull Dogge”. Näitä koiria käytettiin eläintaisteluissa, jotka olivat suosittuja vedonlyöntikohteita. Eläintaistelut kiellettiin lailla vuonna 1835. Bulldoggi jäi rotuna työttömäksi ja oli vähällä kuolla sukupuuttoon. Joukko englantilaisia koiraharrastajia alkoi kuitenkin määrätietoisesti tehdä rodusta yhteiskuntakelpoista karsimalla pois sen hyökkäyshalun ja korvaamalla sen lempeydellä.

Tiesitkö tämän?

The Bulldoc Club Inc. perustettiin Englannissa vuonna 1875. Vuonna 1876 laadittiin ensimmäinen englanninbulldoggin rotumääritelmä, lajissaan maailman vanhin. Rotumääritelmään on tämän jälkeen tehty vain pieniä muutoksia.

1900-luvulla englanninbulldoggin erityispiirteet ovat korostuneet ja sen massiivisuus on lisääntynyt.

Tällä hetkellä bulldoggin käyttäytyminen on kaukana alkuperäisestä taistelukoirasta, mutta on arvioitu, että rodussa on edelleen jäljellä noin 70 % hurjasta esi-isästään. Bulldoggi ei hyökkää juuri koskaan, mutta useimmiten se vastaa toisen koiran hyökkäykseen.

Englanninbulldoggin rotumääritelmässä viitataan moneen piirteeseen, jotka olivat eduksi härkätaisteluissa. Koiran oli oltava matala, jotta se pystyi hyökkäämään härän sarvien alta. Sillä piti olla suuri ja lähes 90 astetta avautuva suu, jotta se sai otteen myös poskihampaillaan. Suuri suu tarvitsi suuren pään, jossa oli vahva lihaksisto. Massiivinen ja etujaloistaan voimakas koira väsytti härän nopeammin kuin kevyt koira. Sierainten täytyi olla suuret ja sijaita niin, että koira saattoi hengittää esteettä myös silloin, kun se puri härkää. Härän turvasta valuva veri ohjautui nenä- ja poskipoimujen avulla maahan, eikä häirinnyt hengitystä eikä silmiä, joiden oli edullista olla kaukana toisistaan. Etujalkoja korkeammat takajalat antoivat ulottuvuutta silloin, kun koira hyppäsi altapäin kohti härän kaulaa. Lyhytniskainen ja rungoltaan lyhyt ja tiivis koira selviytyi paremmin hengissä, jos härkä onnistui lennättämään sen sarvillaan ilmaan.

Nykyinen englanninbulldoggi on puhdas seurakoira. Se tulee hyvin toimeen ihmisten ja eläinten kanssa. Se on luonteeltaan lempeä mutta itsepäinen.


Bulldoggin historiaa
Rotumääritelmä
Minulleko bulldoggi?
Tietoja pennunostajalle
Terveystietoa
Hengitystietutkimus
Jalostuksen tavoiteohjelma
Jalostustiedustelut
Kasvattajat

    © Suomen Englanninbulldoggiyhdistys SEBY ry.