Suomen Englanninbulldoggiyhdistys ry:n lausunto Ruokaviraston 2.9.2020 julkaisemaan raporttiin 06.09.2020 - Seby Hallitus
Ruokavirasto julkisti 2.9.2020 alustavan selvityksen koirien jalostukseen liittyvistä ongelmista ja puuttumiskeinoista. Esitykseen on koottu kattavasti koirankasvatukseen ja koirien terveyteen liittyviä ongelmia. Tosin huomio kiinnittyi siihen, ettei raportissa ole käytetty lähteinä uudempia englantilaisen tohtori Jane Ladlowin tutkimusryhmän tutkimuksia brakykefaalisten rotujen hengitystieongelmasta.
Esityksen merkittävimmät toimenpide-ehdotukset liittyivät brakekyfaalisiin rotuihin. Englanninbulldogin, kuten useiden muidenkin lyhytkuonoisten rotujen kohdalla nostetaan voimakkaimmin esille hengitystieongelmat. Ongelmat on yhdistyksessä tiedostettu ja jo vuodesta 2011 alkaen meillä on ollut käytössä yhteistyössä ELL Seppo Lambergin kanssa kehitetty englanninbulldoggien hengitystiekuvaus, jota moni kasvattaja on hyödyntänyt. Hengitystietutkittuja englanninbulldoggeja meillä on jo useammassa sukupolvessa.
Pevisaan kuuluvaan kävelytestiin sisältyy myös eläinlääkärin koiralle rasituksessa tekemä BOAS-arvio, samoin sierainten avoimuus arvioidaan. Tällä hetkellä tutkituista koirista 70 % on oireettomassa Boas0 sekä asteikon lievimmässä boas1 luokassa. Kävelytestissä käyneet koirat ovat pääasiassa jalostukseen suunniteltuja koiria, joten edellä mainittu prosenttiluku ei ehkä kuvaa koko Suomen englanninbulldoggi populaatiota, mutta otoksena kuvaa jalostuskäyttöön suunniteltujen koirien tilannetta.
Englanninbulldoggilla on vuoden 2019 alusta lähtien ollut Pevisa, jonka mukaan kaikilta jalostukseen käytettäviltä yksilöiltä vaaditaan hyväksytty kävelytestitulos. Kävelytesti on Kennelliiton yhteistyössä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa kehittämä testi. Sitä luotaessa läpäisyprosentti oli alhainen ja sen todettiinkin erottelevan hyvällä tasolla hyvin ja huonosti hengittävät koirat.
Tällä hetkellä kävelytestin on suorittanut 174 englanninbulldoggia, joista hyväksytysti 89%. Tämä kertoo myös siitä, että kasvattajat tuntevat koiransa ja ovat jo lähtökohtaisesti suunnitelleet jalostuskäyttöön oikeita yksilöitä.
Toiveemme Kennelliitolle on, että eläinlääkärin kävelytestissä koiralle tekemä arvio brakykefaalisen oireyhtymän (BOAS) asteesta saatettaisiin avoimesti kaikille näkyville Kennelliiton jalostustietojärjestelmään.
Suomen Englanninbulldoggiyhdistys on esittänyt tämänvuotisessa vuosikokouksessaan Kennelliitolle sydän- ja polvitutkimuksen lisäämistä Pevisaan. Lisäksi suosittelemme jalostukseen käytettäville koirille muitakin terveystutkimuksia.
Ruokaviraston esityksen ehdotukset jalostuksen valvontakriteereiksi ovat sellaisia, joista useat on jo otettu huomioon englanninbulldoggin jalostuksen tavoiteohjelmassa, vaikka kaikille tutkimuksille ei olekaan vielä pakkoa. Mutta jotta saataisiin aikaan kestäviä tuloksia, tulee ongelmiin voida puuttua koko koirakannassa. Miten valvotaan niitä kasvattajia, jotka eivät ole Kennelliiton alaisia eivätkä noudata rotujärjestöjen jalostuskriteereitä? Miten monirotuisia, rekisteröimättömiä ja tuontikoiria valvotaan? Tarvitaan valtava määrä resursseja, jotta kaikki esityksen terveystutkimukset saadaan toteutettua.
Esitys nostaa esille roturisteytyksen yhtenä keinona tietyissä roduissa esiintyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Kaikelle keskustelulle ollaan rotujärjestössä avoimia. Roturisteytys on kuitenkin asia, joka vaatisi todella suurta harkintaa. Se ei ole oikotie onneen. Kuonon pituuden tavoittelu ei saa siirtää muiden rotujen ongelmia bulldoggiin eikä rodun upeaa luonnetta saa kadottaa. Yhdessä Kennelliiton kanssa asiaa voidaan selvittää, jolloin myös rodun kotimaan kanta tulee huomioiduksi.
Suomesta kuitenkin löytyy aika perusteellisesti tutkittuja ja hyvin elinvoimaisia koiria. Lisäksi eb -kantamme on ainakin ulkomuodoltaan monimuotoinen, joten kyllä kannasta jalostusyksilöitä varmasti löytyy!
Valtamedioiden uutiskuviin olisi hienoa saada joskus myös juurikin näitä koiria – sen sijaan että kaivettaisiin kansainvälisistä kuvapankeista äärityypit, jollaisia ainakaan meillä täällä Suomessa ei onneksi näy.