Suomen Englanninbulldoggiyhdistys on ottamassa ensimmäisenä suomalaisena ja pohjoismaisena lyhytkuonoisten rotujen yhdistyksenä PEVISA:n lyhytkuonoisten rotujen kävelytestin 1.1.2019 alkaen jalostukseen käytettäville koirille.
Asia on ollut jo pitkään vireillä yhdistyksessämme. Olemme hankkineet tietoa erilaisista rasitustesteistä eri puolilla Eurooppaa ja jakaneet niistä tietoa jäsenistöllemme mm. RuttumaamaUutiset-lehdessä ja sosiaalisen median kanaviemme kautta. Helmikuussa 2014 Kennelliiton silloisen jalostustieteellisen toimikunnan ja Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Helena Sunin kanssa pidetyn tapaamisen jälkeen lähdimme mukaan englanninbulldoggien terveystutkimusprojektiin yhdessä Kennelliiton ja Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellisen tiedekunnan Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston kanssa. Tavoitteena oli suunnitella tutkittavien koirien rakenteen ja luuston sekä hengitysteiden tutkimisen ohella rodulle kuntotesti hollantilaisen mallin mukaan. Kennelliitto rahoitti projektia muun muassa hankkimalla yliopistolle tutkimusvälineitä koirien liikkeiden tutkimiseen.
Testiin osallistuvat koirat valittiin esitietolomakkeen perusteella, jossa kysyttiin mm. kuinka usein koira hyppää ilman avustusta sohvalle, sängylle, autoon? Kysyttiin myös koiran mahdollisista sairauksista ja yleisestä aktiivisuustasosta. Näillä kysymyksillä uskomme olleen tarkoitus löytää mahdollisimman eritasoisia koiria tutkimukseen. Tutkimukseen osallistui lopulta 28 bulldoggia. Tutkimuksessa todettiin kävelytestin pystyvän erottelemaan hyvät ja huonot hengittäjät. Tutkimuksessa saatiin myös muuta arvokasta tietoa, mutta mikään kattava, keskimääräistä englanninbulldoggin terveydentilaa edustava otanta se ei ollut.
Jo ennen kävelytestiä rodulla on ollut vuodesta 2011 käytössä hengitystietutkimus, jota monet kasvattajat edelleen hyödyntävät saadakseen mahdollisimman paljon tietoa jalostukseen käyttämänsä koira hengitysteistä. Koiria myös kuvataan ja tutkitaan eritavoin aiempaa enemmän, vaikka kaikki tulokset eivät päädykään Kennelliiton järjestelmään.
Työsarkaa on, mutta kasvattajat ovat päättäväisiä ja lannistumattomia, kuten rotunsa.